Suikerziekte – Huisartsenpraktijk Warffum – Warffum
Welkom op onze website

Suikerziekte

https://www.thuisarts.nl/diabetes-type-2/ik-heb-diabetes-type-2

Diabetes is een ander woord voor suikerziekte.  Dit is een blijvende (chronische) aandoening. Uw lichaam kan het suikergehalte in het bloed niet meer goed regelen. Uw bloedsuiker is te hoog. U kunt meer dorst hebben, en/of vaker moe zijn. De verhoogde bloedsuiker kan in de toekomst leiden tot problemen van hart, bloedvaten, ogen, nieren of voeten.  Dit willen we voorkomen.

Extra aandacht voor suikerziekte (zorgprogramma diabetes)

We hebben voor mensen met diabetes een speciaal programma. Het doel is dat u zich prettig voelt, goede bloedsuikers heeft en problemen voorkomt. U kunt daar zelf veel aan bijdragen. Een gezonde leefstijl helpt enorm:  goede voeding en dagelijks een half uur extra bewegen.

Als de suiker in het bloed verhoogd blijft, worden medicijnen voorgeschreven.  Samen met de gezonde leefstijl helpen de medicijnen om de bloedsuiker te verlagen en problemen te voorkomen.  Ook kunnen andere medicijnen nodig zijn, voor bijvoorbeeld een lager cholesterol en bloeddruk.

Afspraken

U heeft enkele keren per jaar een afspraak bij de diabetesverpleegkundiges, Senta Smedema. Ze  bespreekt dan hoe het gaat.  Ze controleert bloed en urine, ogen, voeten, gewicht en bloeddruk. U kunt uw vragen of klachten bespreken. We adviseren om te stoppen met roken en verantwoord alcohol te gebruiken. Jaarlijks wordt u uitgenodigd voor de griepprik.

Samenwerking

We werken samen met de diëtiste en fysiotherapeut in het Gezondheidscentrum Warffum.

Heeft u vragen over het zorgprogramma voor suikerziekte? Bel ons op en maak een (telefonische) afspraak met Senta Smedema, praktijkondersteuner diabetes.